In 1985 – het Internationaal Jaar van de Jeugd en Europees Jaar van de Muziek - werd er binnen de gemeentelijke academie voor Muziek-Woord-Dans van Heist-op-den-Berg onder impuls van de directeur André Walschaerts het initiatief genomen om een symfonisch jeugdorkest op te richten.

Door de jaren evolueerde dit jeugdorkest steeds meer naar een volwaardig symfonieorkest met professionele jonge musici.

De kern van het orkest werd in 1995 het vast begeleidingsorkest van Helmut Lotti: het “Golden Symphonic Orchestra” was geboren. Met deze artiest toerde het orkest zowat overal in Europa, de USA, Canada, Zuid-Afrika en maakte talloze CD- en DVD-opnames.

Vanaf 2005, na het beëindigen van deze samenwerking, groeide het begeleidingsorkest opnieuw uit tot een grotere symfonische bezetting met een eigen repertoire en klaar om andere artiesten te begeleiden. Eén van de doelstellingen van het orkest was - en is nog steeds - een podium te bieden aan jonge talentvolle musici waar zij als solist kunnen concerteren met groot symfonisch orkest. Hoogtepunten waren o.a. de uitvoeringen van Carmina Burana, het Requiem van Gabriel Fauré en de concerten t.g.v. de viering van 1000 jaar Heist.

Bij de oprichting van de Heistse concertvereniging “Sinfonia Heist” werd het orkest aangezocht als vaste partner onder de naam “Diamond Symphonic”. Deze benaming verwijst naar het rijke diamant-verleden van de regio Heist-op-den-Berg. Een brede kern van het vroegere Golden Symphonic Orchestra zet hiermee hun tienjarig succesverhaal verder.

Het orkest staat nog steeds onder leiding van zijn oprichter André Walschaerts.

Schrijf hier in op onze nieuwsbrief!

Ontvang alle informatie over Sinfonia Heist door in te schrijven op onze nieuwsbrief. Inschrijven kan door hier je e-mailadres door te sturen.