Rond Nieuwjaar 1950 werd het Arenbergkoor onder de officiële benaming “Koor van het Doorluchtige Huis der Prinsen en Hertogen van Arenberg” opgericht. Sinds 2018 wordt het Arenbergkoor gedirigeerd door Jeffrey Dirix en is het uitgegroeid tot een groep van 65 geschoolde zangliefhebbers, met wekelijkse repetities op maandagavond in de kloosterkerk van de Paters Jezuïeten in Heverlee.

Naast het opluisteren van gelegenheidsvieringen, verzorgt het Arenbergkoor jaarlijks eigen concerten, zowel in Leuven-Heverlee als elders in binnen- en buitenland. Er werden hierbij concerten opgebouwd rond koorwerken van W. A. Mozart, V. Nees, A. Bruckner, F. Mendelssohn, G. Verdi, J. Rutter, J. S. Bach, A. Vivaldi, I. Stravinsky, L. Bernstein en G. Fauré.

Markant in het rijke koorleven waren zeker:

  • De uitvoeringen van de “Requiems” van G. Fauré, W. A. Mozart, J. Brahms, G. Verdi, J. Rutter, M. Haydn en F. J. Fétis.
  • De 9 uitvoeringen in binnen- en buitenland van de “Negende Symfonie Ode an die Freude” van L. van Beethoven.
  • Het Puccini-gala met op het programma : de “Messa di Gloria” en een selectie van aria’s en operakoren.
  • De uitvoering van de “Symfonie nr. 2 - Lobgesang” van F. Mendelssohn en van “Die Schöpfung” van J. Haydn.
  • Het “Carmina Burana”-concerten voor een uitverkochte zaal in“Bozar” in Brussel.
  • De verschillende uitvoeringen van de “Queen Symphony” van Tolga Kashif en van "The armed Man" van K. Jenkins .
  • De recente buitenlandse koorreizen naar Regensburg, Passau, Trier en Maastricht.
  • De viering van het 65-jarig bestaan in 2015 met uitvoeringen in Leuven, Brugge en Koksijde van het oratorium “Messiah” van G. F. Händel in een (zelden uitgevoerd) arrangement van W. A. Mozart.
  • Het afscheids- en bedankingsconcert op 26 mei 2018 in het Arenbergkasteel in Heverlee voor Lou Van Cleynenbreugel, dirigent van het Arenbergkoor van 1986 tot 2018.

Carmina Burana

Reeds meer dan 65 jaar kan het Arenbergkoor rekenen op de steun van de Hertog en Prinsen van Arenberg. Op verzoek van de familie van Arenberg verzorgde het koor daarom geregeld optredens in binnen- en buitenland.

03/2023

Schrijf hier in op onze nieuwsbrief!

Ontvang alle informatie over Sinfonia Heist door in te schrijven op onze nieuwsbrief. Inschrijven kan door hier je e-mailadres door te sturen.