De periode rond Pasen is traditiegetrouw de tijd van de passieconcerten. De verrijzenis en waarschijnlijk ook de lente met het nieuwe leven inspireerde menig componist tot pareltjes in de muziekgeschiedenis. De Johannespassie en de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach behoren zeker tot de meest gekende werken in deze reeks, en het zijn deze stukken die Sinfonia Heist afgelopen weekend (31/03) programmeerde. Aangevuld met werk van Edward Elgar.

Voor passieconcerten heb je minstens een koor nodig, in dit geval het Vocaal Ensemble van de Heistse academie. Een koor dat vooral bestaat uit studenten van de hogere graad zang onder leiding van Lydia Van den Berckt. De inzet van het concert werd het openingskoor uit de Johannespassie (Herr, unser Herrscher), waardoor je meteen werd meegezogen in spirituele wereld die Bach voor ogen moet gehad hebben. Wat me persoonlijk echter nog meer raakte was “Lux Aeterna” van Edward Elgar. Die meerdere lagen, de opbouw naar het uiteindelijke licht om dan uiteindelijk weer uit te doven. Was dat ontroering ? In ieder geval een puike prestatie van het koor. Koormuziek wordt nogal eens onderschat, en inderdaad, ook op La Classica draaien we het te weinig. Mea Culpa.

Het Diamond Chamber Orchestra is vanouds het “huisorkest” van Sinfonia Heist. Telkens als ik één van de kleinere concerten bijwoon denk ik : “oei, zijn ze dat allemaal”, maar dirigent André Walschaerts verstaat de kunst om met een minimum bezetting toch een heel rijke en volle klank tevoorschijn te toveren. Ik vraag me af wat dat met een volledig orkest moet geven. Spijtig wel dat door het volume van het koor de prestaties van de muzikanten soms wat minder tot hun recht kwamen. Bij de solomomenten van Kristel Schellens (dwarsfluit) was dit echter mooi uitgebalanceerd.

De Belgische sopraan Charlotte Wajnberg was nog niet zo lang geleden laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd, debuteerde in De Munt en werkte al samen met verschillende grote buitenlandse orkesten. Zij vulde de Heilig Hartkerk in Heist met stukken uit de Mattheuspassie. Een zeer ingetogen “Aria : Ich will dir mein Herze schenken” mag je zeker tot de hoogtepunten van het concert rekenen.

Sinfonia Heist bewijst met dit concert nogmaals dat de vele kleinere organisaties te lande wel degelijk kwalitatief goede evenementen kunnen organiseren, ook al vraagt het dikwijls zeer creatieve oplossingen in budgettering. Bewijs daarvan is het groeiende aantal bezoekers.

Passieconcert, Heilig Hartkerk Heist‐Station, 31 maart 2019

Chris Mertens – La Classica

Schrijf hier in op onze nieuwsbrief!

Ontvang alle informatie over Sinfonia Heist door in te schrijven op onze nieuwsbrief. Inschrijven kan door hier je e-mailadres door te sturen.